Bomen dragen kennis in hun wortels, die onder de grond zijn verbonden. Zo communiceren ze met elkaar, en met de bewoners en bezoekers van dit bos.
marloeke van der vlugt
Wortel_Net
Over de installatie

Ik wilde dat er takken uit mijn vingers groeien.

En worteldraden uit mijn lichaam.
Zodat ik onderdeel word van deze (uit)gebreide onzichtbare wereld.

Bomen zijn wijs. Volgens wetenschappers weten ze alles. Zij dragen de kennis in hun wortels diep onder de grond. Net zoals het internet ons verbindt met elkaar, vormen de wortels onder de grond ook een groot netwerk. Niet alleen praten de bomen zo onderling met elkaar, ze communiceren ook met de andere bewoners en bezoekers van dit bos. Dit gebeurt met behulp van andere organismes zoals mycelium oftewel schimmels en paddenstoelen in allerlei vormen en maten.

De ruimtelijke installatie Wortel_Net bestaat uit losse sculpturen en een handgebreid web van 4500 meter electricteitsdraad. De installatie versmelt takken, wortels, draden en lichaamsdelen met elkaar in een fysieke poging om dit netwerk te ervaren.
Over de maker

Marloeke van der Vlugt is een Nederlandse, multidisciplinaire kunstenaar/onderzoeker met een achtergrond in performance en scenografie. Haar werk is tentoongesteld en gespeeld in vele (inter)nationale galeries en theaters. In 2015 kwam haar boek Performance as Interface | Interface as uit; een persoonlijke reflectie op zes jaar artistiek werk waarin ze haar leven in een genetwerkte wereld en de invloed op het lichaam onderzoekt. Ze doceert aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en is daar tevens onderzoeker bij het lectoraat Performatieve Maakprocessen.
In 2020 begon ze haar PhD project waarin ze onderzoek doet naar 'aanraken' binnen artistieke maakprocessen.

Marloeke van der Vlugt, kunstenaar (interactieve, performatieve installaties)
www.marloekevandervlugt.com