Erasmus
Kunstenaars, kunst en vroege kinderjaren

Een indruk van werk gemaakt door kunstenaars tijdens korte residenties.
Foto: Matt Addicott
Deelname aan hoogwaardige kunstervaringen kan een transformerende impact hebben op kinderen, met name kwetsbare kinderen, en we willen ervoor zorgen dat artiesten worden ondersteund om aan de behoeften van deze zeer diverse groep te voldoen. Artists, Art and Early Childhood is een tweejarig Europees onderzoeksproject (2017-2019) onder leiding van Starcatchers (VK), Compagnie ACTA (Frankrijk) en 2turvenhoog (Nederland), en gefinancierd door Erasmus Plus.

Het project zal een Europees netwerk creëren van kunstenaars die zich zullen richten op de relatie tussen kunstenaars en jonge kinderen in het dagelijks leven – in instellingen voor vroege educatie en kinderopvang (ELC), kunstlocaties en festivals – en de impact die dit heeft op zowel kinderen als kunstenaars zelf.

Wat is de aard van de relatie tussen kunstenaars, kinderen en hun verzorgers in verschillende settings?
Hoe zorgen korte en langere termijncontacten met kunstenaars voor profijt voor kinderen en hun verzorgers? En hoe kan deze relatie worden verweven met het creëren van werk van kunstenaars, zodat het beter aansluit op de behoeften van zijn publiek?
Tijdens een reeks studiebezoeken aan elk van de deelnemende landen, zullen de deelnemers meer te weten komen over het beleid en de culturele benaderingen van elk land en het jonge kind, ELC-instellingen bezoeken en artistieke ervaringen voor jonge kinderen in kunstlocaties en -festivals verkennen. Ze zullen de gelegenheid hebben om te observeren, ervaringen te delen en na te denken over hun leerproces.
Residenties
Een indruk van een deel van het werk gemaakt door kunstenaars tijdens korte residenties. Foto: Matt Addicott
Uitwisseling
Laurent DuPont en kunstenaar Anne-Beth in gesprek tijdens Compagnie ACTA's conferentie Premier Rencontres in Villiers-le-Bel (2018) Foto: Matt Addicott
Studiereis
Deelnemers verkenden de aanpak van ELC met sectorprofessionals en bezochten ELC-instellingen. Kunstenaars ontmoetten ook Julie Chene, The Puzzle Collection en bezochten Lunatic Compagnie, in residency bij ACTA, om hun werk in ontwikkeling Twinkle te zien.
Projectpartners
2turvenhoog
Over Erasmus+
English?
Projectpartners
Compagnie ACTA (Parijs)

ACTA (Vereniging voor Theater en Audiovisuele creatie) maakt shows voor alle leeftijdsgroepen in Frankrijk en in het buitenland, en bouwt een brug tussen verschillende artistieke talen zodat ze elkaar op dezelfde scène kunnen ontmoeten (zang, dans, acrobatiek, teksten van moderne auteurs, fotografie) .

ACTA's werk is voornamelijk gericht op jonge of zeer jonge doelgroepen, met vroege uitvoeringen die het plezier van opgroeien en lopen onderzoeken (Sous la table, Ooh so rond en Renaissances) en het plezier van kijken (Les jardin des chimères en ¡Mira! Le pays des reflets). Laurent Dupont is sinds 2014 artistiek leider van ACTA, zijn nieuwste werk is Sons … Jardins geheimen voor doelgroepen van 4 jaar en ouder.

ACTA organiseert ook The Premières Rencontres, een internationaal festival in Val d'Oise en Seine-et-Marne met werk voor een jong publiek.

2turvenhoog (Amsterdam)
2turvenhoog stimuleert de ontwikkeling van hoogwaardige kunst voor jonge kinderen van 0 tot 6 jaar. Ze creëren producties onder de vlag van Stichting 2+ Producties, evenals het runnen van 2turvenhoog festival en Young Start, die kunstenaars plaatsen in instellingen voor vroeg leren en kinderopvang en theaters om de ontwikkeling van nieuw werk te stimuleren en jonge kinderen te verbinden met kunstervaringen in hun eigen omgeving.

2turvenhoog festival, loopt al 17 jaar in Almere en brengt het festival nu ook door Nederland naar Den Haag, Haarlem en Amsterdam. Mooie theater-, dans-, muziek- en muziektheatervoorstellingen uit Nederland en Europa presenteren, voor kinderen van 0 tot 6 jaar oud. Het creëert ruimte voor creatie en presenteert performances en installaties voor de kleinste kinderen en de mensen om hen heen, waardoor kinderen, kunst en kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten en inspireren.

Een volledige evaluatie zal het leren van het project delen, inclusief ervaringen, reflecties en conclusies over het werk van kunstenaars in vroege instellingen en de manier waarop dit hun creaties beïnvloedt, en omvat de publicatie van een onderzoekspaper.

Over Erasmus+
Kunstenaars, kunst en vroege kinderjaren worden gefinancierd door Erasmus +, een EU-programma dat uitwisseling van vaardigheden en ontwikkeling tussen professionals in deelnemende landen op het gebied van onderwijs, opleiding, jeugd en sport (2014-2021) mogelijk maakt. De financiering ondersteunt innovatie en de uitwisseling van werkwijzen en de ontwikkeling van strategische partnerschappen in onderwijs en opleiding.
Studiebezoek aan Villiers-le-Bel, Parijs, november 2017
Deelnemers verkenden de aanpak van ELC met sectorprofessionals en bezochten ELC-instellingen. Kunstenaars ontmoetten ook Julie Chene, The Puzzle Collection en bezochten Lunatic Compagnie, in residency bij ACTA, om hun werk in ontwikkeling Twinkle te zien.
Studiebezoek aan Edinburgh en Glasgow, januari 2018
Deelnemers verkenden de aanpak van ELC in de Schotse context en bezochten een reeks van ELC-instellingen en vroege jaren en kunstprojecten, waaronder een openluchtkwekerij en Starcatchers 'eigen Expecting Something Projects en Platform Playcafe. Ze woonden ook een uitvoering bij van The Attic, Starcatchers 'livemuziek en theaterervaring voor kinderen van 18 maanden tot 3 jaar.
Residentie in Villiers-le-Bel, Parijs, maart 2018

Deelnemers werkten in paren in verschillende ELC-settings in de loop van twee weken, experimenteerden met en verkenden verschillende functionele benaderingen met de kinderen. De reflectie en evaluatie van hun werk vond 's middags plaats in Compagnie ACTA, waar deelnemers de gelegenheid hadden om hun praktijk uit te wisselen en te ontwikkelen. In de laatste week namen de deelnemers deel aan Premieres Recontres (Eerste Vergaderingen), het forum van Compagnie ACTA, dat zich in eerste jaren richt op kunst en niet alleen shows, maar ook workshops, debatten, tentoonstellingen en besprekingen van kunstenaars, onderzoekers, wetenschappers, sectorprofessionals en lokale politici omvatte.
Studiebezoeken
Studiebezoek aan Nederland (september 2018)
Residentie in Glasgow, Schotland (november 2018)
Residentie in Almere, Nederland (april 2019)